Vraag

16 juli 2021
Hoofddocent

“Zijn er verzorgingshuizen waarin sociaal werkers gezamenlijk met verzorgenden en verpleegkundigen in een team in de dagelijkse zorg werken?”

Werkgebied

Hogeschool en ouderenzorg, NoordNederland

Motivatie

Als opleiding hebben we samenwerking met verpleeghuizen, maar zijn zoekende hoe onze studenten/sociaal werkers in te zetten.  Ouderen met dementie vragen specialistische zorg van zorgprofessionals, ik vermoed dat sociaal werkers een aanvullend perspectief en aanvullende expertise kunnen bieden op het vormgeven van persoonsgerichte zorg en het ondersteunen van het samenleven van ouderen in verpleeghuizen. Voorbeelden van dergelijke samenwerkingen kunnen ons helpen stages vorm te geven en meer van onze studenten te kunnen inzetten en interesseren voor de zorg van deze groeiende doelgroep.

Toelichting

Persoonsgericht werken staat hoog op de agenda bij verpleeg/verzorgingshuis zorg (ouderen met dementie), tegelijkertijd vraagt het nog verdere doorvoering. Ik ben benieuwd of er plekken/verpleeghuizen/verzorgingshuizen zijn waar teams bestaan uit verpleegkundigen/verzorgers én sociaal werkers om samen invulling te geven aan persoonsgerichte zorg en het samenleven van de bewoners ondersteunen. 

GGZ agoog

Hallo Karlien,

Als sociaal werker ( SPH-er met uitstroomprofiel GGZ agoog) werk ik in de ouderenzorg bij Zorgstroom. Samen met 2 psychologen vormen wij een z.g. gedragsteam en werken we samen met teams zorg- en welzijn om
(eigenlijk voor alle bewoners, maar als gedragsteam richten we ons vooral op bewoners met 'probleemgedrag') te kijken hoe we de dagelijkse zorg en benadering en de omgeving in kunnen richten. Het gebeurt wel dat ik daarvoor samen met zorg- en welzijnsmedewerkers meekijk of meewerk in de zorg, maar die schakel vormen bij Zorgstroom vaker de GVP (gespecialiseerd verzorgenden psychogeriatrie).
Heb je nog vragen dan mag je mij mailen jcorbijn@zorgstroom.nl
Met vriendelijke groet,
Joke

Gedragswetenschapper/psycholoog

Hallo Karlien, ik weet geen adressen, maar misschien dat de sectie ouderenpsychologie van het NIP hier wel wat meer over kan vertellen. https://www.psynip.nl/secties/ouderenpsychologie/

Groeten, Suzan Moller

Karin de Haan
Ervaringsdeskundige

Beste Karlien,
In de verzorgingshuizen bij Pantein wordt niet op deze manier gewerkt. Hoor ik zojuist terug van een medewerker.
h gr
Karin

Karin de Haan
Ervaringsdeskundige

Hallo Karlien,
Ik heb je vraag uitgezet bij medewerkers die werken in de verzorgingshuizen van Pantein. Zodra ik reactie heb laat ik het weten.
H gr
Karin de Haan
Regiomanager Oss thuiszorg Pantein

Werkzoekende

Dag Karlien; zie onderstaande link; Hogeschool Utrecht is kennelijk ook actief met deze combi! Succes en groet, Judith Taen